Erdal Erzincan Kimdir?

Herhangi bir filtre seçin ve sonuçları görmek için Uygula'ya tıklayın

1971 yılında Erzurum'da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren yaşadığı bölgenin folklorunu gözlemlemeye başladı ve bağlama ile de o yaşlarda tanıştı.

1985 yılında Arif Sağ Müzik Kursu'nda dersler almaya başladı

1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümüne girdi ve aynı süreçte; "Tezenesiz Bağlama Çalma Tekniği (Şelpe)" ile ilgili araştırmalar yaptı.

Üniversitedeki bitirme tezini ise; "Parmak Vurma Tekniğinin Bağlamadaki Uygulanışı ve Notasyonu" konu başlığıyla sundu. 1995 yılında Arif Sağ ve Erol Parlak ile birlikte bağlama üçlüsü oluşturarak dünyanın çeşitli yerlerinde konserler verdi. 1996 yılında Alman Cumhurbaşkanı Roman Herzog himayesinde Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde Köln, Berlin ve Strazburg flarmoni salonlarında verilen konserler bunlardan bazılarıdır. Aynı dönemde Erol Parlak'la ikili olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, "Mızraplı Sazlar Festivali" kapsamında Hollanda ve Belçika'da sahne aldı.

2004 yılında Viyana'da; Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in desteğiyle, Wiener Konzerthaus'ta, Russell McGregor yönetimindeki Ambassade Senfoni Orkestrasıyla birlikte bir konser verdi. "Classic Cem" adıyla gerçekleştirilen bu konser ayrıca Hollanda'da iki farklı orkestrayla sahnelendi. İran'lı kemança sanatçısı Kayhan Kalhor'la hazırladığı enstrümantal albüm, ECM Records tarafından "The Wind" adıyla yurt dışında ve Türkiye'de yayımlandı. Kayhan Kalhor'la birlikte Türkiye ve Avrupa'nın yanında, World Music Institute tarafından organize edilen turne kapsamında Amerika ve Kanada'da konserler verdi.

2004 yılında öğrencilerinden oluşan yirmi beş kişilik ‘Bağlama Orkestrası’ kurarak yurt içinde konserler verdi. Sanatçı yaptığı çalışmalar ve edindiği birikimleri paylaşmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devem etmektedir.

Çok sayıda sanatçının albümünde müzik yönetmeni ve icracı olarak yer alan Erzincan’ın 1994 yılında hazırladığı "Töre" isimli ilk solo albümünden sonra; "Garip", "Gurbet Yollarında", "Anadolu" (Enstrümantal),"Al Mendil", "Kervan", "Giriftar" (Enstrümantal) isimli albümleri yayımlanmıştır.

Erdal Erzincan kendine has çalış üslubu ve çalış ustalığıyla birçok sanatçıyı etkilemiş yeni kuşak birçok müzisyen tarafından ekol olarak benimsenmiştir. Bağlama çalgı repertuvarına kazandırdığı çok sayıda eser ve bağlama çalım tekniklerine kazandırdığı yenilikler ile çağın en önemli bağlama ustalarından biri olmayı başarmıştır.

Geçmişten gelen büyük sanat mirasını ustalığıyla birleştiren sanatçı, kendi adını taşıyan müzik okulunda çok sayıda genç müzisyene ışık tutarak sanatında başarılı ve bilinçli nesillerin yetişmesine olanak sunmaktadır. Yaptığı çalışmalar ve sanat hayatıyla genç kuşaklara örnek olan sanatçı, genç yaşta yakaladığı bu başarılı çizgiyi yaptığı önemli çalışmalarla devam ettirmektedir.


Kaynak: 2013-2014 Güzel Sanatlar ve Spor Okulu 12.Sınıf Bağlama Ders Kitabı

Anahtar Kelimeler: 

Rastgele Parça

Dünyada Tükenmez Murat Varımış
Ne Alanı Gördüm Ne Murat Gördüm
Meşakkatin Adını Murat Koymuşlar
Dünyada Ne Lezzet Ne Bir Tat Gördüm

Ölüm Var Dünyada Yoğumuş Murat
Gün Be Gün Artıyor Türlü Meşakkat
Kalmamış Dünyada Ehl-i Kanaat
İnsanlar İçinde Çok Fesat Gördüm

Hüsrevan-ı Adil Nerede Tahtı
Süleyman Mührünü Kime Bıraktı
Resul-ü Ekremin Kanunu Haktı
Her Ömrün Sonunda Bir Feryat Gördüm

Varmıdır Dünyaya Gelip De Kalan
Gülüp Baştan Başa Muradın Alan
Muradı Maksudu Hepisi Yalan
Ölümü Dünyada Hakikat Gördüm

Dönüyor Bir Dolap Çarkı Belirsiz
Çağlayan Bir Su Var Arkı Belirsiz
Veysel Neler Satar Narkı Belirsiz
Ne Müşteri Gördüm Ne Hesap Gördüm